Co musisz wiedzieć o zatruciu czadem?

Czad to bezwonny, bezbarwny i silnie trujący gaz wydzielany przez niekompletne spalanie np. drewna czy węgla kamiennego. Choć świadomość na temat jego zagrożenia rośnie, wciąż dochodzi do licznych przypadków zaczadzeń w Polsce. Warto więc poszerzyć swoją wiedzę na ten temat, by chronić siebie i swoich bliskich podczas sezonu grzewczego. Jak dochodzi do zaczadzeń i czy da się im zapobiec?

 

Jak może dojść do zatrucia czadem?

ręka trzymająca maskę gazową w dymiePrzyczyn zatrucia czadem może być kilka. Najczęściej dochodzi do tego w wyniku kumulacji kilku czynników. Zalicza się do nich niedostateczną wentylację pomieszczeń oraz wadliwe działanie urządzeń grzewczych. Oprócz tego zatrucie czadem może być wynikiem niewłaściwego odprowadzenia spalin z pieców i kotłów grzewczych spowodowanego zatkaniem komina. W takiej sytuacji gazy, zamiast wydostawać się na zewnątrz, zaczynają się cofać i mieszać z powietrzem wewnątrz. Wówczas zamiast wdychanego tlenu, do organizmu domowników trafia tlenek węgla, który w skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci poprzez uduszenie.

 

Jak ograniczyć ryzyko zaczadzenia?

Aby uniknąć zatrucia czadem, należy regularnie sprawdzać stan techniczny swoich urządzeń grzewczych. Zaleca się ich przegląd przynajmniej raz w roku, przed rozpoczęciem sezonu grzewczego. Samo sprawdzenie urządzeń grzewczych to jednak nie wszystko. Ponadto należy zadbać o uszczelnienie kominów oraz regularne czyszczenie przewodów kominowych. Skumulowana sadza może być przyczyną blokowania przepływu spalin, a to z kolei może wiązać się z ryzykiem ich cofania. Poza tym warto zainstalować w swoim domu czujniki czadu – urządzenia te są w stanie wykryć obecność tego gazu nawet w bardzo niskim stężeniu. Działają na podobnej zasadzie, co czujniki dymu, a ich instalacja jest prosta i nieinwazyjna.